tvoříme svobodný prostor

Změna je ve vzduchu I.

31.10.2007 00:00

Po každém Kruhu srdce cítím radost a inspiraci. Tou inspirací jsou lidé, které v Kruzích potkávám. Když se s nimi bavím, často dojdeme k tématu změny zaměstnání, za tím prostě něco je, ta změna je ve vzduchu.

Každým dalším Kruhem si osahávám "oťapkání" to, co chci dělat naplno, na 100%, čím se chci živit, co chci dělat s největší radostí a láskou. Má představa ještě není zdaleka kompletní, protože cítím, že ta finální vize je společná, že každý z nás do ní přispívá svým podstatným dílem, protože to, co každý z nás dělá s láskou a radostí, podporuje konání ostatních.

Inspirují mě otázky, které mi lidé kladou, třeba jak se zapojit do činnosti HT, jak funguje HT v Praze, jestli děláme taky něco jiného než jsou celostátní setkání nebo naopak kde se dá častěji prožívat Kruh srdce. Mé odpovědi byly mlhavé, protože to, co vzniká, to co tvoříme, stále ještě v mlze je. A tím "MY tvoříme" myslím nás všechny, tady není žádný rozdíl mezi těmi, kteří už v HT nějaký čas jsou nebo těmi, kteří byli na první akci.

Když jsem s HT, cítím se být doma. A doma nemusím nic, nemusím podávat výkony, nemusím hledat nějakou činnost, která pocit domova vytvoří, nemusím se přetvařovat. Vlastně neexistuje nějaká konktétní činnost, která ten domov tvoří. Přesto se doma nikdy nenudím, protože dělám co mě baví, z čeho mám radost, co miluju. Můžu dělat cokoliv, po čem mé srdce touží. A stejné je to v HT. Proto vždycky, když se mě někdo ptá, co byl měl v HT dělat, co užitečného nebo potřebného je třeba zařídit nebo vytvořit, zeptám se ho, co by chtěl dělat sám, z čeho on má radost, jak on si představuje činnost HT.

Co chci tvořit v HT já? Chci podporovat vznik Kruhů srdce, chci podporovat vznik a činnost malých skupin, dávat jim inspiraci k tomu, co mohou sami v Kruhu prožít. Svou roli vidím v prvotním impulsu, v začátcích práce skupiny (týmu) a když už jeho členové vědí co a jak, už mě nepotřebují. Ten prvotní impuls vidím v moderovaných Kruzích srdce. Když se na základě zkušeností na takové akci získaných začne nějaká skupina scházet, chci je podporovat dál, občasnou vlastní návštěvou nebo třeba nějakou akcí, kde se třeba podobných skupinek sejde víc a vytvoří velký Kruh srdce. Tam si to užijí, ale pak se zase vrátí do svých skupinek. Tahle představa mě naplňuje touhou a radostí. A pak se skupinky prolínají a promíchávají a vzniká něco úžasného, o čem jsme na začátku neměli nejmenší představu...

Vnímám, že už tahle má prvotní představa je v souladu s představami mnohých. Už teď jí společně zkoušíme krůček po krůčku realizovat, sdílíme spolu své vize, víme, že je nás spousta, kteří bychom se něčím podobným chtěli zabývat. A nemusíme to dělat sami, naopak naše činnost a záběry mohou být různorodé podle talentů a nejkrásnějších představ nás všech.

Někdo chce vybudovat velké duchovní centrum, další má urbanistické myšlení nebo organizační talent. Potřebujeme v týmu lidi, kteří něco vědí o personální práci, managementu nebo programování, o péčí o nemocné lidi nebo malé děti, o léčitelství, tlumočení nebo překládání a tisíce dalších.

Můžeme s největší láskou dělat to, co nás maximálně baví a tím podporovat to, co chtějí dělat ostatní? Nejsme na to sami, podobná touha zraje u spousty lidí, už chtějí dělat něco jiného, radostnějšího. Hodně se to týká péče o druhé lidi, práce s dětmi, pořádání prožitkových akcí (seminářů nebo výletů nebo happeningů atd.). Je to o tvoření, bytí spolu, o radosti a lásce, o nejkrásnějších představách našich životů, o planetě s nejlepšími podmínkami pro život.

Můžeme to dát dohromady? Jaké jsou vaše plány a představy? Co cítíte? Co chcete? Naslouchám Vám. Díky.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist