tvoříme svobodný prostor

Setkání národních koordinátorů

16.03.2009 18:33

Když jsem se poprvé dozvěděl, že se v Budapešti 13.-15.3.2009 chystá zasedání evropských koordinátorů, měl jsem smíšené pocity. Na jedné straně jsem pociťoval nedostatek času, protože české HT má svých akcí už tak dost a ještě k tomu se budeme s Markétou účastnit zasedání Světové rady v Johanessburgu, na druhé straně jsem byl rád, že na programu se budou probírat body úzce související právě se Světovou radou. No a protože do Budapešti je to z Brna co by kamenem dohodil (4 hodinky čistého času vlakem), neváhal jsem a jel... 

Hned jak jsem dorazil na hlavní nádraží Budapest-Keleti pu (což značí pályaudvar (nádraží), tedy východní nádraží), jsem ucítil atmosféru velkoměsta: všude spousta lidí, tady vás loví nadháněči pro Taxislužbu, na krátkém úseku od výstupu z vlaku až po východ číhají zloději a u zakončení slepých kolejí posedávají maníci hrající šachy. Nezjistil jsem už, zda jsou to normální cestující nebo ta protistrana jsou profesionální hráči poskytující „službu“ cestujícím za peníze. Vyrazil jsem do ulic s mapkou vytištěnou z Googlu a s odhodláním se cestou neztratit.

Hotel Sissi je od hl.nádraží vzdálen cca 40 minut chůze. Je situován blízko centra, ale zastrčen do uličky, která má příhodný název Andělská. Krásný andělský vchod, krásný andělský interiér a krásný andělský personál. Na pokojích nikdo. Trochu jsem znejistěl (měl jsem přijet jako poslední), ale nakonec se ukázalo, že ostatní si užívají volného večera – každý svým způsobem: Claudia Christine (D) s Denisem (NL) jsou v divadle, Ernesto (IT) s Robertem (Ch) se potulují městem, John-David (GB) a Siv (SE) dělají nevímco a Istvan s Gigi (HU) připravují na zítřek zasedací místnost. Markétin HT telefon fungoval i v Maďarsku a tedy jsem jim mohl zavolat a nakonec se s nimi setkat. Řekli jsme si nejdůležitější novinky, já jsem předal pozdravy od vás všech a jakmile se blížila „moje hodinka“ a začali se mi klížit očka, odebral jsem se na kutě.

 

První den.

„No, dali mi do pokoje dobrého pošuka“, pomyslel jsem si ráno zírajíc na Ernesta, jak čte u stolu knížku v půl sedmé ráno. Ale po vzájemném představení se jsem jako obvykle zjistil, že je to příjemný chlápek, kolem padesátky, trochu nesmělý (ještě víc než já!) s očima plnými očekávání. V sedm jsme vyrazili na snídani, alespoň jsme měli na ni spoustu času a také prostor pro sebe. Ostatní ještě spali, vždyť do deseti je času dost. To ještě stihnu odpovědět na maily a připravit se na setkání.

V pokoji číslo 605, úplně nahoře v hotelu, to pak vypuklo! Velké vítání, otázky, sdílení … co, kdo, kdy a jak, s kým nebo bez koho, všechno co se dělo od posledního setkání v Praze. Zakrátko se jala moderování Claudia a tak i to naše současné setkání začalo dostávat postupně tvar. Vybídla ostatní, kdo se chce ujmout mediace pro zklidnění, načež se přihlásil John a provedl nás nádhernou meditací pro spojení s Matičkou Zemí, výměnou energií mezi Zemí, námi a vesmírem. Pak následovalo úvodní kolečko (ne Franta Kolečko), kde jsme se navzájem představili a řekli své pocity ze současného dění v HT. Tam se hned projevily frustrace nových členů – Ernesta a Roberta, kteří měli pocit, že absolutně nemůžou zvládat svoje úkaly, ta představa spousty práce je ubíjela a pocit, že jsou na všechno sami, ještě více. Znovu jsem si uvědomil, jak důležité je mít časovou rezervu pro tato sdílení, pro naladění se na sebe a pro vytvoření skutečné komunity.

 

Co se dělo (v bodech):

  • Istvan a Gigi (a jejich synek Keve) nás přivítali a odevzdali pozdravy od maďarských příznivců

  • Ernesto: problémy v Itálii, odchod Stefana z HT, je na vše sám, necítí se býti vůdcem.
    Reakce: první nejdůležitější věc je změnit smýšlení o sobě samém, až pak můžu „vést“ ostatní

  • Roberto: je na všechno sám, zavalen prací, neví přesně co všechno se od něho jako koordinátora chce.
    Reakce: ale my nikdy nejsme sami. Vždyť co to je HT? Je to Tým lidstva, je to o lidství. Všichni lidi na této planetě jsou jeho součástí, akorát si toho nejsou vědomi. Na začátku se nemusíme o nic snažit, nechejme věci plynout a postupně se budou vynořovat úkoly, které budeme plnit.

  • Sdílení Roberta o akci N.D.Walscha ve Švýcarsku: Neale zapomněl na akci představit švýcarské HT, ačkoli to slíbil. Roberto musel dokonce zaplatit plné vstupné na tuto akci. Claudie připomněla, že podle dohody s Ritou (Nealovou osobní manažerkou) máme zaručené dvě volná místa na každou Nealovu akci, kde můžeme propagovat místní HT zdarma.

  • Tento rok bude mít Neale turné po Evropě. Mohli bychom ho mít i v ČR – tuto akci nemusí zastřešovat HT, může být organizována běžnou komerční firmou (Bibianka?). Máme zaručeno, že se dva lidi z HT můžou této akce účastnit a propagovat HT.

  • Meditace, kterou provázela Claudia: jaké dary máme v sobě, co můžeme dát druhým lidem
    Uvědomění si svého (skrytého) potenciálu. Meditace byla určena pro podporu Ernesta.

  • Určení pořadí bodů, kterým se chceme na druhý den věnovat:

  1. Společná vize: revize zápisu vytvořeného na setkání evropských koordinátorů v Praze

  2. Toolbox (nástroje pro nově příchozí koordinátory): jak je integrovat do již existující struktury na globální úrovni a podpořit tak WWWNT (Worldwide Welcoming & Nurturing Team)

  3. Podpora hnutí v oblastech, které nemají vlastního koordinátora ani žádnou jinou podporu: jaké jsou naše možnosti

  4. Nový koordinátoři se ptají:

    co je moje role, jaké jsou mé „povinnosti“, co se ode mě očekává a co to znamená „být členem hnutí HT“ nebo „být členem HT“
  1. Zasedání Světové rady v JAR: větší integrace koordinátorů do Světového podpůrného týmu (WWST – Worldwide support team), požadavky a potřeby

  2. Facebook / ning: co mi to přináší? Jak mě to může podpořit v mé práci?

  3. Telekonference evropských koordinátorů: návrhy na zlepšení

  • John: informace z přípravného výboru GC HT:

    Výbor (v čele se Stevem Farrellem) vytvořil body pro jednání GC HT, ale chtějí vědět, co bychom potřebovali my. Chtějí od nás zpětnou vazbu Denis: není to o tom, že někdo něco vytvoří a jiní to zrealizují. Je to spíše o tvoření jednoty vzájemně – ideální je vytvořit danou skutečnost na místě a společně ji zrealizovat. Denis: přípravný výbor mluví o sobě jako „my“ a o členech GC jako „vy“. Ale není žádné TY a JÁ, resp. MY a ONI, existuje pouze MY (celek).
  • John: informace ze Světové kanceláře:

    Rachel již nepracuje v tomto týmu, proto nejsou k dispozici tzv. Meeting minutes (zápis z jejich telekonference). Zvukový záznam se dá sice stáhnout, ale neexistuje písemný záznam. Počet odběratelů Newsletteru (Zpravodaje) je 18 tisíc celosvětově. Celkový počet koordinátorů: 30, z toho 17 z Evropy
  • Siv: chybí ji funkce, kterou měla Steliana (Koordinátorka pro východní Evropu). Teď není nikoho, kdo by sbíral informace od ostatních koordinátorů za jednotlivé týmy co se týče počtů členů / odběratelů Newsletteru / seznam akcí za uplynulý rok atd.

  • Meditace (provázala Siv): jsme prostředníkem pro vesmírnou sílu, která námi prochází a která nás posouvá přesně tam, kde máme v danou chvíli být. Jaký je důvod, že jsme se narodili na tuto Zem? Proč jednáme tak, jak jednáme? Jaká je naše role? – vzájemné sdílení prožitků z meditace:

    Popisujeme barvu, chuť, vůni, strukturu a melodii naší vnitřní síly. Energie skupiny se viditelně zvýšila; všichni jsme ji mohli cítit. Každý z nás si uvědomil „kvality“ své vlastní vnitřní síly. Když ztrácíme napojení na svou sílu, stačí si uvědomit její kvality a dostaneme se do její energie

 

Druhý den.

 

Příprava na GC HT v Jižní Africe - body k projednání:

  1. Společná vize: revize zápisu ze setkání v Praze

Ze zápisu (pořízeného Claudií na zasedání v Praze) vybírám:

 

Humanity’s Team is a global grassroots spiritual movement focused on awakening the world to oneness. It’s purpose is to communicate and implement the belief that we are all One, One with God, One with life in a shared global state of being, so that humanity’s behaviours reflect this understanding.

 

Our objectives are:

  1. Awaken the world to Oneness. Begin with transformation of the self. Awaken the world and shift planetary living.

  2. Establish HT as the Civil Rights Movement fort he Soul through spiritual activism, internal and external communications and other activities.

  3. Establish HT as the leading movement for messages of Oneness through educational outreach, spiritual activism projects and other activities.

  4. Educate, support and empower HT spiritual activists to respond effectively to personal and collective life issues on a day-to-day, ongoing basis.

  5. Make it possible for more and more people to become involved in spreading the message of Oneness in a variety of ways, ranging from basic to involved. As part of this, a key objective is to create and hold a space for people around the world to announce and declare, express and fulfill, become and experience Who They Really Are.

 

Shodli jsme se, že nejdůležitější za seznamu je pátý bod. A tedy zkráceně se dá říct (anglicky), že:

 

Humanity’s Team is a global grassroots spiritual movement focused on awakening the world to oneness.

We (5.) make it possible for more and more people etc...

 

John chce dát podnět k přehodnocení společné vize celosvětového hnutí na zasedání Světové rady. Záměrem je vytvořit takovou definici, aby byla uchopitelná pro lidi „zvenku“ a aby nepoužívala žargón Neala („občanská práva duše“ a podobně).

  1. Toolbox (nástroje pro nově příchozí koordinátory)

Jak je integrovat do již existující struktury na globální úrovni? Máme tyto možnosti:

  • Byl založen speciální web www.humanitystem.eu k tomuto účelu, tedy na doméně eu, což se nelíbí některým státům. Také možnosti nastavení přístupových práv jsou omezeny. Stránky jsou statické.

  • Začlenit je do stávajícího webu (https://www.humanitysteam.org): projekt světového webu je v současné době pozastaven (!), takže se nevyvíjí nové funkce. Pouze se přidává nutný obsah (Chip). Přidávání obsahu není právě jednoduché, pro lidi kteří nemají technické cítění.
    Pozn.: do tohoto projektu bylo vloženo celkem 90 tisíc dolarů. Tyto peníze byly poskytnuty jako soukromá investice Steavem Farrellem, ředitelem Světové rady HT. Z toho důvodu je velice těžké kritizovat Světovou radu jako celek, že v tomto projektu selhala.

  • Použít technologii Google Documents: Přidávání obsahu je ale velice jednoduché, ale výsledek není moc přehledný. V současné době jsou veškeré dokumenty z Toolboxu přístupny právě na googledocs.

  • Použít technologii Google Intranet: podobné googledocs, ale umožňuje navíc tvářit se jako plnohodnotný web. Pro příklad webové stránky HT Velké Británie jsou takto vytvořeny (viz www.humanitysteam.org.uk). John slíbil, že se pokusí navrhnout strukturu, jak by mohly stránky vypadat, a nabídne ji už na zasedání Světové rady.
    Pozn.: pokusím se zjistit, zda by tato technologie nebyla vhodná i pro Radu HT ČR jako náhrada za Yahoogroups (radahumanitysteamcz).

 

Ohledně domény: ideální je začlenit Toolbox pod hlavní doménu (humanitysteam.org); pokud to nepůjde, tak nejlepší doména se zdá být cc (humanitysteam.cc) jako zkratka pro Country Coordinators.

  1. Podpora hnutí v oblastech, které nemají vlastního koordinátora ani žádnou jinou podporu: jaké jsou naše možnosti

Nápad je vytvořit alespoň internetovou stránku v lokálním jazyce, že zájemci se můžou obracet na tu a tu osobu v dané oblasti. Pokud neexistuje ani kontaktní osoba, může se dát kontakt na sousední stát. Problém: za co se budou nakupovat jednotlivé národní domény? Nabídli jsme se, že můžeme mít patronát nad sousedními státy a zjistit, jaká je aktuální situace. Za mě tedy se podívám na Polsko (Německo má aktivní tým, Rakousko a Slovensko má svoje vlastní hnutí, které nechce být začleněno do stávající struktury HT, takže zůstává pouze Polsko). Pozn.: Zástupce HT na Slovensku celkem pravidelně kontaktujeme s nabídkou na spolupráci. Možná by to chtělo nějakou novou energii – přihlaste se, kdo by měl zájem aktivně něco podniknout.

 

Pozn.: stále ještě jsem neposlal odsouhlasenou částku Světové kanceláři HT (World Office HT WW). Pokud by polská doména humanitysteam.pl byla volná, připadá mi smysluplnější ty peníze dát na zakoupení této domény než je posílat Světové kanceláři. To je můj pocit.

  1. Nový koordinátoři:
  • co je moje role, jaké jsou mé „povinnosti“, co se ode mě očekává

  • a co to znamená „být členem hnutí HT“ nebo „být členem HT“

 

Tyto otázky byly prodiskutovány ve volném čase po večeři „face to face“ – tedy noví členové si sedli s jednotlivými koordinátory a ptali se jich na jejich názor.

Třetí den.

 

Začali jsme uličkou lásky, na kterou jsme pozvali dva hosty z hotelu – Tonyho a Jelenu. Myslím, že se jim to moc líbilo. Chvíli s námi zůstali a pak si šli po svých. My jsme pokračovali v jednání.

  1. Zasedání Světové rady v JAR: větší integrace koordinátorů do Světového podpůrného týmu (WWST – Worldwide support team)

Co potřebují jednotliví koordinátoři od podpůrného týmu? Za český tým:

  • peníze na podporu větších projektů – fundrising a pak poskytnutí potřebných peněz lokálnímu týmu

  • reklama s globálním přesahem – tvorba článků, interview, videí, kontakt s globálními organizacemi

  • jednotnou komunikační a pracovní platformu – což měl plnit nový web

 

Denis pak shrnul naše požadavky, aby to bylo jasné a srozumitelné:

Potřebujeme informační a komunikační platformu, rozdělenou na chráněnou a veřejnou část, kde můžeme:

  1. Sdílet informace (angl.: Static):

  • Fakta: co kdo dělá, pozice v HT, počty (lokální / globální úroveň), členové, kontakty

  • Zdroje: jednotlivé články / obrázky / loga / fotky, a to rozdělené jak tematicky, tak časově

  1. Sdílet myšlenky (angl.: Creative):

  • Vstupy: plánování, agenda, kalendář akcí...

  • Reakce: diskusní fórum k výše uvedeným vstupům

  1. Komunikovat (angl.: Energy):

  • Inspirace, myšlenky, volné diskuse

  • Zvyšování energie komunity

 

John slíbil, že se pokusí vytvořit tuto platformu na Google Intranet do zasedání Světové rady.

  1. Facebook / ning: co mi to přináší? Jak mě to může podpořit v mé práci?

Někteří koordinátoři vyjádřili pocity tlaku za strany Nancy (která se stará o světovou komunitu htwwcommunity) a nutí je se aktivně zapojovat do diskuse. Ning (jako i Facebook) je prostředek, jak se napojit na lidi „zvenku“, ale současně je to také velký žrout času. Chce to mít na to vyhrazeného člověka, který se komunitě věnuje každý den alespoň hodinu (zkušenosti z týmů, které aktivně používají ning).

  1. Telekonference evropských koordinátorů: návrhy na zlepšení

Sdílel jsem pocity Žanetky / Markétky a moje ohledně Telekonference evropských koordinátorů: malé propojení skupiny, někdy pocit zbytečnosti, proto se mnohdy netěšíme na tuto aktivitu. Každý ze skupiny se k tomuto tématu vyjádřil, často byly pocity podobné, ale skupina si přeje být i nadále v propojení. Důležitá byla reakce nových členů, pro které jsou telekonference stěžejní. Všichni opět chválili český tým za aktivity, které děláme a můžeme pak o nich referovat v telekonferenci. Účast Markétky, ale hlavně Žanetky je velice žádoucí!

 

Abychom trošku zefektivnili tuto aktivitu, domluvili jsme se na těchto pravidlech:

  1. zkrácení telekonference na 1 hodinu

  2. začlenění krátké úvodní a zavírací meditace

  3. tuning-in: krátce se na sebe naladit na začátku

  4. vždy, když začnu mluvit, řeknu svoje jméno (ulehčení pro naslouchající)

  5. pokud chci něco říct, přihlásit se o slovo. Slovo uděluje moderátor.

  6. důsledné dodržování bodů z Googledocs k projednání

  7. být přítomen! (tj. neodbíhat si třeba udělat čaj a pod.)

  8. neopomenout poznačit do googledocs svoji účast / neúčast

 

Tato pravidla budou napsána na první stránce googledocs věnované Telekonferenci (European Conference Call).

 

Návrh skupiny je, aby moderátora dělal v některé z příštích telekonferencí český zástupce. Tak můžeme směrovat energii tam, kam uznáme za vhodné.

  1. Mimo program: konstelační cvičení (John)

John rozestavěl po místnosti papíry s čísly, které představovali určitý pro nás neznámy subjekt. My jsme pak chodili po místnosti tak dlouho, až nás některý z papírů „přitáhl“ a my jsme vnímali jeho energii. Pak jsme se podělili o svoje dojmy a vydali se k dalšímu papíru.

 

Co představovali jednotlivá čísla:

1. Most, propojení mezi následujícím subjekty

2. CC circle (koordinátoři z jednotlivých zemí)

3. WWST (Světový podpůrný tým)

Konstelační energie jsme uvolnili tancem

 

         9.      Ostatní

Příští zasedání Evropských koordinátorů: nejvhodnější termín je na podzim (září / říjen) 2009 a pak měsíc-dva před dalším zasedáním Světové rady v New Yorku. Místo zatím není určeno, naše touha je jet do Řecka.

Evropské setkání příznivců HT (HT Friendship Gathering) se nikomu nechce organizovat. Padl návrh, aby se příštího zasedání Evropských koordinátorů zúčastnili i členové core týmů (nejužší tým, jádro) z jednotlivých zemí, čímž by se suplovalo setkání příznivců HT.

Další zasedání Světové rady je naplánované na říjen 2010 (zřejmě je fascinuje datum 2010/10/10) do New Yorku. Záměr je prezentovat na půdě OSN ustanovení Světového Dne Jednoty (World Unity Day), podpořenou Mandalou Jednoty a peticí, na které je v současnosti už více jak 10 tisíc podpisů.

Pokud chcete, abychom na zasedání projednali nějaké konkrétní téma, obraťte se na mě nebo Markétu nebo na některého člena přípravného výboru: Claudia Christine, John David, Lynn a Steve. Agenda je pevně daná pouze pro první dva dny; veškerý další čas je otevřen pro spontánní tvorbu.

Někteří členové sdíleli frustraci, že součástí zasedání Světové rady se už tradičně stala událost nazvaná „Oneness Summit“. Je to sice obrovská šance, jak dostat informaci o našem hnutí do povědomí lidí, ale současně také velký závazek. Protože organizace této akce je velice náročné (jak finančně, tak časově), některé státy „nemají odvahu“ být hostiteli zasedání.

Den jsme zakončili meditací, v průběhu které jsme poslali energii Anně-Mari a jejímu týmu z Jihoafrické Republiky, aby zvládli vše, co je potřebné, s lehkostí a radostí.

Na závěr chci poděkovat italskému sponzorovi, který nám všem umožnil strávit v Budapešti společný čas. Osobní setkání jsou velice důležitá, a telekonference ani maily nemůžou nikdy nahradit osobní kontakt. Naše komunita, do které patří i české HT, může být takto ve vzájemném propojení a její energie se tím udržuje na vysoké úrovni.

Zpracoval: Laco Lászlo, koordinátor HT ČR Dne: 16.3.2009, mezi Budapeští a Brnem :-)


Vyhledat další podobné snímky na: Humanity's Team Ceska republika

galerie 1  galerie 2 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist