tvoříme svobodný prostor

Nová spiritualita ve společnosti

03.05.2008 18:24

Taky Vám připadá, že problémů, které se valí na naší společnost, celé lidstvo nebo planetu je čím dál víc? Taky máte ten pocit, že pokud s tím nezačneme co nejdřív něco dělat, tak nám to přeroste přes hlavu? A taky se Vám zdá, že ti nahoře, odpovědní činitelé nebo politici s tím nic nedělají a jen se marně a zběsile hádají?

Vždycky, když čtu o globálním oteplování, válce proti terorismu, celosvětové korupci, místních problémech ve zdravotnictví, školství nebo dopravě, tak si říkám, co tak na tyhle věci aplikovat principy Nové spirituality? Jak by vypadalo řešení, kdybychom opravdu nejdříve změnili systémy našich přesvědčení?

Politici se nás snaží přesvědčit, že všechny ty problémy jsou politického rázu, že třeba chybí „politická vůle“ je řešit, že řešením jsou lepší zákony nebo kompetentnější poslanci nebo přísnější soudci nebo loajálnější státní úředníci. Ekonomové zase vidí problém v penězích, když poskytneme dostatek financí, prý můžeme účinněji bojovat proti těm všem nešvarům. Diplomaté zase řešení vidí v široké mezinárodní spolupráci, vojáci ve svých zbraních, vědci v nových technologiích. Opravdu se takto dají vyřešit problémy, které jsou spirituálního rázu? Které pramení z našich nefungujících představ o světě kolem nás?

Něco chceme. Funkční je takový systém našich přesvědčení o běhu světa, který nás vede k prožití toho, co chceme. Pokud máme takový systém, který tvoří něco, co se nám nelíbí, můžeme ho změnit. Tohle je to, co nám říká Nová spiritualita. A já to chci aplikovat na svůj Život nebo jednoduše na Život, který je bez hranic.

Jednou z mých nefunkčních představ je třeba to, že já s tím vším nic nenadělám. Vždyť jak můžu sám zastavit třeba terorismus i válku proti němu? Těžko. Ale tím, že nic nedělám, nedosahuji toho, co chci prožívat, a to jsou mimo jiné radost, láska, mír a harmonie mezi všemi lidmi na světě. Čili má představa, že nic nezmůžu, je nefunkční. Opakem téhle představy je pak, že tedy něco zmůžu, když něco začnu dělat. Dalším opakem je, že na to nejsem sám, ale že mám Vás. Třetím opakem je, že nebudu zastavovat něco, co se děje ve „starém“ světě, ale budu tvořit svět nový podle svých nejkrásnějších představ.

A tak tvoříme Novou Zemi, protože v tom novém světě chceme být s Vámi všemi, s celým lidstvem a víme, že ten svět je průnikem nejkrásnějších představ nás všech a bude vytvořen tak, že každý z nás bude dělat to nejlepší, co umí a co mu přináší největší radost.

V projektu Nové Země jde o naprosto konkrétní aplikování principů Nové spirituality na problémy kolem nás. Radary, euthanázie, zneužíváni dětí, chaos na silnicích atd., na vše dokážeme najít funkční řešení, protože to vše je součástí našeho společného Života a naší kompetencí je to, že jsme lidé a víme, co chceme prožívat. Ale zatím to třeba nevíme, ani o sobě ani o sobě navzájem. Je nejvyšší čas začít to v sobě hledat a sdílet to spolu. O tom je Nová spiritualita.

Ani nejchytřejší člověk na světě nedokáže všechny tyhle problémy vyřešit, ani deset takhle chytrých by to nezvládlo, nezvládli by to ani kdyby jich bylo 10 milionů, my potřebujeme zapojit šest a půl miliardy řešitelů. Každý člověk na světě má v sobě kousek té obří skládačky, kterou máme dát dohromady, ale přitom se s tím pachtíme zatím každý sám, neúspěšně. Chceme vytvořit systém, který dokáže opravdu zapojit úplně všechny lidi, všechny jejich záměry, všechny nápady, všechnu inspiraci celého lidstva. Udělejme konečně z planety Země dobré místo pro život.

Tohle je první krůček na cestě na Novou Zemi.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist