tvoříme svobodný prostor

Co je to Qi Gong?

20.04.2009 12:40

Ahoj HTáci,

asi před půl rokem jsem byl posedět s mým kamarádem Martinem J. Martin, ačkoliv je úspěšným manažerem v perspektivní nadnárodní firmě, se ve svém volném čase věnuje esoterice. Je mistrem Reiki, v Indii se nechal zasvětit do energie Dikša, čte kvanta esoterických knih a svou práci v „materiálním“ světě využívá jako zrcadlo pro neustálou práci na sobě samém. Často mě inspiruje svým nadhledem a vhledem do věcí okolo nás. Při našem povídání během našeho posledního setkání s Martinem jsme narazili na cvičení Qi Gong (v tuzemské literatuře též psáno čchi-kung). Martin o něm mluvil jako o ideálním nástroji, jak každý den ráno tělo probudit a nastartovat ho do nového dne. Z jeho vyprávění jsem si odnesl povzbuzující pocit, který vyústil v koupi knížky o Qi Gong. Knížku jsem však dočetl pouze do poloviny, protože i přes četné ilustrace jsem měl pocit, že se jednotlivé pohyby podle knížky nemohu naučit. Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdybych mohl chodit do nějakého kurzu.

I zafungoval zákon přitažlivosti, když jsem se o své chuti naučit se Qi Gong zmínil jinému kamarádovi Vaškovi Lukešovi a on za několik měsíců otevřel hodiny pro toto cvičení. Vašek studuje čínskou medicínu a už asi šestým rokem cvičí Kung-fu, tedy práce s energie čchi mu není cizí a dokáže dobře vysvětlit nuance jednotlivých pohybů. U Vaška jsem byl už na 3. hodině a musím říci, že po cvičení mám vždycky skvělý pocit, takže jsem ho začal cvičit doma sám. Řekl bych, že během dne na své kondici poznám, jestli jsem ráno cvičil nebo ne. Vašek pořádá cvičení každý čtvrtek ráno v 7.00. To ranní vstávání mi sice občas dělá obtíže, ale brzká ranní hodina byla navržena schválně s ohledem na fakt, že lidé potom musí do práce. I přes to brzké vstávání se na hodinu vždy těším. Naučím se vždy něco nového a navíc skupinové cvičení má lepší dynamiku než cvičení o samotě.

Protože mě Qi Gong velice nadchl, chtěl jsem se u tuto zkušenost podělit i s Vámi a zároveň Vás vyzvat, abyste se, budete-li mít zájem, také na naše hodiny přidali. Chci tím i podpořit šlechetnou práci svého kamaráda, který předcvičuje de facto zadarmo, přičemž se skládají peníze pouze na pronájem tělocvičny. Cvičení jsou navržena tak, že může přijít i úplný začátečník. Po dohodě s Kamilem jsem požádal Vaška, aby něco o Qi Gongu napsal. Dále naleznete text, který obsahuje nejen základní informace o cvičení, ale i zajímavé porovnání s klasickými „západními“ formami cvičení. Je zde i link na Vaškovy webové stránky, kde se můžete dovědět více o organizačních stránkách cvičení. Budete-li mít zájem a čas, přijďte si s námi zacvičit.

Honza Javůrek

----------------------------------------------

Co je to Qi Gong (čti čchi kung) 

Výraz qi znamená energie a výraz gong dovednost. V dnešní době, kdy se ve společnosti setkáváme se stále větším tlakem a důrazem na rychlost, flexibilitu, tvrdost, hmatatelné výsledky, atd, začínáme být jaksi obecně necitlivými, především však k sobě samým. Cvičení qi gongu je jedna z mnoha možností jak se vrátit zpět ke své vnímavosti, jemnosti a z toho pramenící vnitřní síle. Qi gong je cvičení pomalejšího charakteru zaměřené na vědomou práci s tělem, dechem a vnitřní energií. Cvičí se ve stoje či v nízkých postojích. Pohyby prováděné ve cvičení se dají rychle zapamatovat, proto má každý možnost se v relativně krátkém čase zaměřit na procítění prováděného pohybu. Mysl tak není svazována myšlením na sled cviků. Qi gong a jeho prameny nalezneme ve staré Číně. Základní principy cvičení jsou stejné jako např. u Tai -ti (čti tchaj-ťi) nebo u některých tradičních stylů bojového umění kung-fu. Při cvičení qi gongu dáváme prostor vnitřní cirkulaci naší krve a energie, tím harmonizujeme a stimulujeme meridiány a příslušné vnitřní orgány. Proto má cvičení qi gongu dobrý vliv na celkové zdraví člověka a to nejen na fyzické, ale také psychické. Výhodu vidím také v tom, že si při cvičení najdeme čas, kdy myslíme jen na sebe. V tu chvíli se zastavíme a přerušíme spěch dnešní doby. V mém životě má cvičení qi gongu a kung-fu velký význam a sám musím potvrdit jeho prospěšnost celkovému zdraví a psychické pohodě. Qi gong též posiluje hluboké svalstvo, tím zpevňuje celé tělo a zlepšuje jeho jemnou motoriku. Zlepšuje dýchání posílením hlubších svalů v oblasti břicha a pánve, které jsou důležité pro správnou funkci bránice. Právě bránice zodpovídá ve velké míře za dech. Dech je pro člověka spolu s trávením důležitým zdrojem energie. Pokud je dech silný a klidný, energie člověka je čistá a hojná. 

Pro lepší pochopení cvičení qi gong bych chtěl uvést rozdíly, které vnímám mezi qi gongem a "západním" přístupem ke cvičení (typu aerobik, step, spinning, tae bo, posilovna...). V žádném případě zde nechci tyto styly cvičení stavět do konfrontace. Každý pohyb je dobrý a zdraví prospěšný. Chtěl bych spíše upřesnit vnímání qi gongu a jeho aspektů. Sám jsem prošel řadou cvičení typu spinning, tae-bo, posilovna, aj. při mém 20letém působení jako hráč ledního hokeje. Mohu tedy alespoň nastínit své zkušenosti s oběma přístupy. Zásadním rozdílem není ani tak soubor cviků jednotlivých stylů cvičení jako spíše jejich provádění, přesněji zaměření pozornosti při jejich provádění. Při "západním" stylu cvičení je primární cíl tepová frekvence, počet cviků, síla, váha, čas atd.. Jde tedy o výkon a někdy též o vizuální formu prováděného cviku. Jde o tentýž aspekt, se kterým se setkáváme v každodenní práci a dnešním životě obecně. Tímto cvičením však nenabídneme, neumožníme tělu a mysli vnímat něco jiného, nového, co by umožnilo tělu dosáhnout harmonie. Stále je akcentován výkon, frekvence, tvrdost, úsilí = povrch (výsledek). V tom se však skrývá jednostrannost, možnost uvíznutí v křeči, spěchu a necitlivosti. U Qi gongu je pozornost směřována na pohyb, doslova průběh pohybu, jeho kvalitu a pocit cvičence při pohybu = vnitřek (hloubka). Toto uvědomování si pohybu jako takového nám umožňuje vnímat překážky, naše bloky a bolesti. Pokud problém nevidíme (necítíme), nemůžeme ho odstranit. Jen vědomě identifikovaný (procítěný) problém můžeme uchopit a realizovat jeho nápravu. Toto uvědomování si vlastního těla "západnímu pojetí" cvičení ve většině případech chybí. Známá souvislost mezi fyzickými a psychickými problémy vysvětluje jak cvičení ovlivňuje nejen sílu fyzickou, ale také psychickou. Qi gong je tak možností jak rozvinout vnitřní sílu celé své osobnosti.

Při výběru vhodného cvičení dejte vždy na Váš pocit a vyberte si takové, které odpovídá Vaší povaze a životní cestě. Každý jsme jiný a potřebujeme i svůj osobitý přístup k vlastnímu tělu a duši.Všem přeji hodně zdraví se cvičením.

Václav Lukeš   www.harmonie.webnode.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist