tvoříme svobodný prostor

O stavitelích chrámů

19.05.2008 16:25

Uvažuju, jaké chrámy mám ráda, co nám tyto chrámy dávají a co je v nich skryto. Do kostelů tedy chodím spíše jako do kulturních památek, opravdu duchovně na mě totiž většinou působí jen ty gotické. V nich cítím jisté tajemství a takovou poctivou duchovnost, která si na nic nehraje.

"Postavím chrám ve třech dnech" řekl Kristus a mluvil o chrámu, který tvoříme svým propojováním, tenhle chrám je prvotní. Tenhle chrám staví kabalistické skupiny na svých setkáních, stavíme ho v Humanity´s Teamu a nazýváme ho také Novou Zemí. Chrám je nádoba, která má obsah a tím je "Duch svatý", "Kristovo vědomí", "Duch jednoty" nebo "Vědomí sounáležitosti." Stavitelé prvních gotických chrámů byli na tuhle energii také napojeni a dokázali tu energetickou strukturu obalit kamenem. Těm skupinám stavitelů se říkalo hutě a jejich prvotním dílem byly právě chrámy ducha. Takhle vznikla třeba katedrála v Chartes, Svatý Vít v Praze už je jen docela zdařilá kopie, o pozdějších kostelích už nemá cenu ani mluvit. Stavitelé chrámů ovšem nezmizeli a přetavili se do svobodných zednářů, když pochopili, že ty chrámy z kamene nejsou to nejdůležitější. To, co stavitelé chrámu tvoří, nazývají "Velkým dílem" a my mu říkáme Nová Země. Možná že můžeme Novou Zemi chápat jako krajinu posetou těmi "chrámy" nebo dalšími spirituálními stavbami.

Každý z nás má v tom velkém díle svůj úkol, jsou mezi námi zedníci, stavitelé, designéři, řemeslníci, ale také architekti a urbanisté.

Kamenné kostely nepotřebuju, jsou to už jen prázdné pomalované skořápky, kterým chybí obsah. Někdy je připodobňuju k velikonočním vajíčkům. Jsou sice pěkné, ale už nemohou splnit to, proč byly stvořeny, jsou mrtvé. Z vyfouknuté kraslice už nikdy nový život nepovstane, živé vejce vypadá úplně jinak a jen ze živého vejce se může vylíhnout kuře. Živá Nová Země se může zrodit jen v chrámech ducha ne v mrtvých chrámech z kamene.

To je zajímavé, jak vnímáš stavitele chrámů, je to lákavá představa, že jsme také takoví stavitelé... lépe řečeno tvůrci, protože zde je třeba více profesí a to je fakt, že toto zosobňujeme...

Vlasta a Kamil, podle diskuse na Nové Zemi

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist