tvoříme svobodný prostor

HT v Africe 4. - Summit Jednoty

21.04.2009 11:03

   Laco

18.4.2009 Park svobody v Pretorii

Poprvé jsem byl VIP. Dostali jsme lahvinku vína (já dvě poněvadž Marky nepije) a tašku jídla k tomu. Ale jelikož jsme přijeli o dvě hodiny dříve, udělali jsme si ještě exkurzi po parku. Je celý ohrazený, takže tam nemůže vniknout divoká zvěř a bezdomovci, velice hezky upravený s chodníčky kolem dokola. Uprostřed je amfiteátr, který je obestavěn poměrně vysokou budovou postavenou do U. V ní je technické zázemí celého komplexu a tady stály stánky různých organizací a samozřejmě také stánek HT JAR.

Tento tým, jak už jsem psal, je velice schopný, přesto ale těžiště práce leží na Anně-Mari, která pracuje pro HT na plný úvazek. To, že na summit přijeli všichni ti význační lidé, byla hlavně její zásluha. Hlavním hostem byl Desmond Tutu – laureát Nobelovy ceny za mír, a měl být také Dalajláma, kterému ale jihoafrické úřady nepovolily vstup do země. Vyslal na summit ale svoje zástupce, kteří podle tibetského zvyku postavili jeho podobiznu na židli vyhrazenou k tomuto účelu. Celým pořadem provázel Gary Bailey -známý fotbalový hráč a konferenciér. No a program - ten byl prostě úžasný!

Ceremoniál otevřel profesor univerzity v Johanessburgu Shadracka Gutta, který mluvil o znovuobnovení Afriky v duchu Ubuntu. Na začátek postavil důležitou otázku: Afrika je kolébka lidstva, tak proč se nachází na samém dně lidského pokroku? Afrika je v současnoti nejvíce drancovaný kontinent (co se týče nerostného bohatství a přírodních zdrojů). Dokud budeme rodit děti, musíme myslet v globálním měřítku, musíme myslet na budoucnost. Ubuntu v jazyce zulu znamená "já jsem, protože ty jseš" neboli "moje existence je závislá na tvé existenci. Co se týká mě, týká se i ostatních, ať dříve nebo později" neboli po našemu "všichni jsme jedno".

Pak mluvila Anna-Mari, a z toho, jak jí znám, musela jet úplně na doraz. Vy, kteří máte s organizací HT akcí už nějaké zkušenosti, víte, kolik to zabere času a energie. Jí to trvalo celý rok, než se sen stal skutečností. Po ní vystoupil Steve Farrell, Světový koordinátor HT (těžko se to překládá z angličtiny -WorldWide Coordinating Director) a krátce přednesl, čím se HT zabývá; načež nás pozval všechny na pódium, kde jsme se představili divákům a řekli za sebe pár slov.

Samozřejmě promluvil i arcibiskup Desmond Tutu poté, co převzal od Anna-Mari cenu za "šíření duchovnosti ve světě" (Spiritual Leadership of World). Tady byla krásně vidět nepřímá úměra mezi velikostí člověka a jeho potřebou se zviditelňovat - čím větší člověk, tím skromnější projev. Desmond Tutu vyzařuje úžasně krásnou energii, která magneticky přitahuje lidi kolem. Seděl jsem asi dva metry od něho, takže jsem si to náležitě užíval.

No a abych nezapomněl na kulturní vložku (ejaja-hopsasa) profesionálních zpěváků a tanečníků. Zpěvu a tance bylo tady mnohem víc než na stejné akci v Argentině - Afričani by totiž nevydrželi jen tak sedět a poslouchat nějaké řeči. Rádi se baví, zpívají a tančí. Domorodé tance vychází z původních tanců mužů, kteří se připravovali na boj nebo lov. Proto tančí většinou pouze muži a ženy zpívají. Měli jste vidět, jak ženám v publiku zářili oči hledíce na tu projevenou mužskou sílu. Kde můžou u nás ženy vidět takto se projevovat muže?

Několik čísel na závěr: Z 2000 oslovených sponzorů reagovalo pouze několik, takže většina nákladů na Oneness summit byla hrazena ze vstupného (250 randů, tedy cca 575 Kč). Na akci přišlo kolem 400 platících diváků, tedy asi čtvrtina celkové kapacity amfiteátru. Zajímavý byl argument Anny-Mari, když jsem se jí ptal, kolik myslí, že přijde diváků. Odpověděla, že by byla ráda, kdyby přišlo dostatečné množství pro vytvoření té správné atmosféry. Vůbec nevzpomenula ekonomiku celého projektu. No a jelikož přišlo právě tolik lidí, kolik mělo, vrátily se jí i veškeré náklady.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist