tvoříme svobodný prostor

HT v Africe 3. - Soweto

18.04.2009 12:08

Laco

17.4.2009

Abychom se naladili na africký kontinent, pátek byl určen pro poznávání africké kultury ve velkoměstě. Navštívili jsme SOWETO - černošskou čtvrt u Johannesburgu. SOWETO je akronym pro South-Western Township, tedy jihozápadní městskou část. Tam byly v době apartheidu stěhováni všichni lidé černé pleti. Bylo to vlastně takové obrovské ghetto, s domečky bez vody a elektřiny, prošpikováno "dočasnými obydlími" s vlnitého plechu a jiných materiálů ze smetiště, tak jak to znáte z dokumentárních filmů.

V současnosti jihoafrická vláda dává obrovské prostředky na jeho rekonstrukci, jednak chtějí zlepšit životní podmínky obyvatel a za druhé chtějí z něho udělat přitažlivé místo pro turistický ruch. Takže jsme projížděli ulicemi SOWETA a nasávali atmosféru domorodého života. Někteří fotili, někteří filmovali, mně to připadalo blbé si je fotit jako v zoologické zahradě, tak se omlouvám, že těch fotek bude poskrovnu. Na okružní trase jsme si udělali několik zastávek: kostel Regina Mundi, muzeum apartheidu a boje proti němu, náměstí památky Waltra Sisuly (kde byla podepsaná Charta svobody - Freedom Charter) a nakonec dům Nelsona Mandely, kde vyrůstal.

Takže kostely: trochu se vymykají našim měřítkům. Jsou větší (pro několik tisíc sedících lidí), zato jednodušší. Často jsou vyzdobeny obrazy místních malířů, které se nám Evropanům můžou zdát nedokonalé. V případě křesťanských kostelů je často Madona vyobrazena jako černá (tzv. Černá Madona), ale ne každý křesťan zná rozdíl mezi černou a bílou Madonou. Není černá pouze proto, že tady žijí černoši - zájemci si najdou příslušné informace na internetu.

Dále apartheid: hnutí proti apartheidu bylo patrné již od získání nezávislosti na Anglii po druhé světové válce, ale nejvíce je nasralo, když vláda chtěla zavést vyučování v afrikánštine do škol v roce 1976. Říkal jsem si jak to, vždyť mohli být rádi, že chtěli zavést vyučování v jejich rodném jazyce, ale chyba lávky: afrikánština je jazyk přistěhovalců, který byl uzákoněn (společně s angličtinou), když JAR získala nezávislost. Domorodé obyvatelstvo mluvilo domorodými jazyky, jako je xhosa, zulu, ndebele, sependi, sesotho, setswana, swati, tschivenda, xitsonga a jiné (kromě zulu jsem všechny opsal z příručky :-) a tak se nemůžeme divit, že se proti tomu začali bouřit. První demonstrace skončila krveprolitím a pronásledováním, takže většina z předáků musela odjet do emigrace.

Samozřejmě když je vás 80% populace, nesmíříte se s dočasnými ústupky a tak se demonstrace periodicky opakovali v takových vlnách, které byly jednou mírné, podruhé krvavé. Až nakonec to skončilo, jak už všichni víme, zrušením apartheidu a pak o dva roky později svobodnými volbami, kde vyhrál Nelson Mandela. Myslím, že se dá přirovnat k Václavu Havlovi, protože byl zvolen prezidentem až po návratu z vězení (ve kterém strávil 27 roků života) jako starý muž, spíše jako symbol svobody a vítězného boje. Při popisu zážitků z JAR je nemožné se vyhnout politice - černí jsou náležitě hrdí na svou historii, každý o ní mluví, i v souvislosti s nadcházejícími volbami.



Zajímavosti:
- Když projíždíte Johannesburgem, tak všude vidíte obrovské jámy. Jsou to povrchové doly na těžbu zlata. Mnoho lidí bydlících v SOWETU státe sní o tom, že je jednou potká štěstí ve "městě zlata", jak nazývají Johannesburg.
- Domorodé jazyky, které jsem vyjmenoval, tvoří v současnosti spolu s afrikánštinou a angličtinou 11 úředních jazyků. Když si ale vybíráte peníze z bankomatu, tak jsou tam ale uvedeny pouze 3 z nich.
- Černošky jsou zkrátka nádherné. Tady nezáleží na postavě co se týče váhy - i ty korpulentní se zkrátka umí nosit, velký zadek se jim natřásá jak jdou ulicí, chodí rovně a hrdě. Často jsem viděl, jak nosí svůj náklad na hlavách místo v rukou.

 

Zpět

Diskusní téma: HT v Africe 3. - Soweto

Datum
Vložil
Titulek

Světový pochod

Světový pochod světové HT podporuje - mluvili jsme o tom i na setkání evropských koordinátorů v Budapešti (viz moje reportáž odtamtud). Nicméně je to na jednotlivých státech, jak se rozhodnou pochod podpořit a udělat s organizátory společnou akci.

Datum
Vložil
Titulek

odpo pro Vlasticku

ahoj Vlasticko, o Pochodu Miru jsme nemluvili, ale zeptam se a dam vedet. Moc vsechny srdecne zdravim. Marky

Datum
Vložil
Titulek

Světový pochod

Dychtivě hltám každé slovo, kterým tak nádherně polisujete průběh vašeho pobytu v JAR. Děkuji, děkuji moc za čas, který tomu věnujete.I za fotky.Dělá mi moc dobře, že s váma mohu sdílet vaše zážitky. Úplě to prožívám.Jen by mě zajímalo, jestli světové HT podporuje Pochod Míru. Zatím jsem o tom žádnou zmínku ve vašich zprávách nenašla. Už s tím zase otravuji co?Já už jsem to odevzdala Bohu, takže mám v sobě klid a mír a je mi to vlastně jedno. Jen by mě zajímaly názory ostatních světových koordinátorů.
Moji drazí, objímám vás a přeji co nejvíc úžasných zážitků.

Datum
Vložil
Titulek

To je skvele si cist zhave novinky

Moc diky Lacko za psani denniku! Opet si to vychutnavam a taky tve komentare k historii, soucasnosti a jine ..takze me to zase o neco obohati:-))
Taky diky Kamile za fotky i na ningu...jen si rikam, kolik lidicek vi, ze tady na HT + je pravidelna reportaz o ceste nasich koordinatoru? Mozna bys mohl napsati na ning nejakou upoutavku, ze to tady ukladas?...Ale jak chces..:-)Ja si treba nebyla jista, jestli budou reportaze i ted....tak jsem proklikala vse mozne..az jsem doklikala to spravne:-))
Zdravim cesko-svycarsky tym, obimam a tesim se na dalsi aktuality!!

Datum
Vložil
Titulek

o apartheidu

zajímal jsem se trochu o to, jak to vlastně vzniklo. Je zajímavé, že Evropané byli v 17.století skutečně prvními obyvateli jihu Afriky a černoši (bantu) tam přišli až po nich. Tedy ve vnitrozemí žili Sanové (Křováci), kteří se živili jako lovci, zemědělci žili až na severu, kde začínal tropický pás. Šlo o to, že černoši neměli zemědělské plodiny a zvířata, která by šlo pěstovat v jižnější subtropické oblasti a ty získali až od bělochů, kteří je tam dovezli ze severního subtropického pásma.
Ta země byla dost pustá, rozhodně tam nežila nějaká početná populace, která by si činila na Jižní Afriku státní nárok, tak jak to bylo běžné třeba severněji, kde už v té době byly černošské státy. Běloši tedy založili vlastní stát, čili pro přesné pochopení, byl to stát bělošského obyvatelstva, protože černé tam žádné nebylo. Pak začala obrovská migrace černochů ze severu, která způsobila, že běloši tvořili jen 20% populace. Myšlenka, že lze udržet bělošský stát, když na jeho území je 80% černochů se ukázala nereálná. A letos to je 15 let, good luck South Africa

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist