tvoříme svobodný prostor

Chrámy Damanhuru

10.10.2008 12:31

Vnořené do úpatí Alp v severní Itálii, 50 km od starodávného města Turín, leží údolí Valchiusella. Jsouce poseta středověkými vesnicemi je scenérie horských kopců vskutku malebná. Ale hluboko pod zemí, pohřben do staré skály, se ukrývá největší div této oblasti.

Síň Země: Nádherná prostora zbudovaná podle „nadpřirozené“ vize svého tvůrce.

Zde, 30 metrů pod povrchem a skryté před zraky veřejnosti, leží úžasné tajemství – takové, které si řeklo o srovnání s proslulým městem Atlantis a které začala italská vláda přezdívat „osmý div světa“. Na vlnité cestě pod povrch hory se na pěti úrovních nachází devět zdobných chrámů, jejichž rozměry a bohatá výzdoba berou dech. Postaveny jako trojrozměrná kniha vykreslující historii lidstva jsou propojeny stovkami metrů bohatě zdobených tunelů a zabírají téměř 10,000 metrů krychlových – Big Ben má objem asi 500 metrů krychlových.



Světelná fantazie: obrovský skleněný dóm Síně zrcadel.


Čas hraní: děti vypadají v nádherném prostředí šťastně.
Jen málo lidem byl vstup povolen a mohli tak spatřit tyto divy. Dokonce si italská vláda ještě před několika lety nebyla ani vědoma jejich existence. Ale „Chrámy Damanhur“ nejsou velkým odkazem nějaké dlouho ztracené civilizace, jsou dílem 57 letého bývalého pojišťovacího agenta ze severní Itálie, který inspirován vizí z dětství započal s kutáním ve skále.

Vše začalo počátkem šedesátých let, kdy bylo Oberto Airaudimu deset let. Tvrdí, že od raného věku zažíval vize toho, co věřil, že je minulým životem, ve kterém existovaly nádherné chrámy. V okolí těchto vysněných chrámů žila vysoce vyspělá společenství, která se těšila idylické existenci, v níž všichni lidé pracovali pro společné dobro. Aby to bylo ještě bizarnější, Oberto zjistil, že má nadpřirozené schopnosti: dar „dálkového vidění“ – schopnost cestovat okem své mysli a podrobně popsat obsah jakékoliv budovy.

Mým cílem bylo vytvořit chrámy z mých vizí,“ říká. Oberto, který dává přednost používání jména „Falco“, začal s kopáním zkušební šachty pod domem jeho rodičů, aby lépe pochopil principy hloubení.

 Dechberoucí: kilometry tunelů umožňují cirkulaci vzduchu.

 

Dům tajemství: Pod tímto domem se nachází chrám Damanhurian, který je jedním z nejrozlehlejších chrámových komplexů na světě.

Ale teprve když začal s úspěšnou kariérou pojišťovacího agenta, počal hledat svoji perfektní lokalitu. V r. 1977 si vybral odlehlé horské úpatí, kde cítil, že tvrdá skála bude schopna udržet struktury, jež měl ve své mysli. Na úpatí si postavil dům a pak se sem Falco přestěhoval s několika přáteli, kteří sdíleli jeho vizi. Za použití kladiv a krumpáčů začali s kopáním v srpnu1978, ve snaze vytvořit chrám Damanhur, pojmenovaný po starobylém podzemním egyptském chrámu, jehož název znamená Město světla. Protože nedostali žádné stavební povolení, rozhodli se podělit se o svůj plán pouze s několika stejně smýšlejícími lidmi. Dobrovolníci, kteří se sbíhali z celého světa, pracovali ve čtyřhodinových směnách následujících 16 let, aniž by měli nějaké jiné formální plány, než Falcovi nákresy a vize, a financovali to založením malých firem, které sloužily místní komunitě. V r. 1991 bylo již několik z devíti komor hotových a obsahovaly úžasné nástěnné malby, mozaiky, sochy, tajné dveře a barevná skleněná okna. Ale doba tajemství pomalu odeznívala.


 

Síň sfér: Tvůrce Oberto Airaudi postavil své výtvory na nádherných vizích.

 

Jasné okno: Výzdoba okna je na motivy oken v kostelech.

 

Poprvé, když sem policie dorazila, to bylo na základě obvinění z daňových úniků, a přesto zůstaly chrámy neobjeveny. Ale o rok později policie na komunitu zaútočila a dožadovala se: „Ukažte nám ty chrámy, nebo srovnáme dynamitem celé úbočí.“ Falco a jeho kolegové se podvolili a otevřeli tajné dveře, aby odhalili, co se skrývá za nimi. Tři policisté a veřejný žalobce ostýchavě vstoupili, ale když se shýbli, aby spatřili první chrám – nazvaný Síň Země – spadla jim čelist. Uvnitř se nacházela kruhová komora měřící v průměru 8 metrů.


 

Zrcadlová síň: Sál má klasický řecký nádech.

 


 


Egyptské nástěnné malby: Umění v Damanhurian je silně ovlivněné jak egyptským, tak keltským stylem.


Strop ze složitě zdobeného skla podpíral centrální vyřezávaný sloup, zobrazující trojrozměrného muže a ženu.
Skupina v úžasu kráčela dále, aby zjistila, že vyřezávané sloupy jsou pokryty zlatými plátky do výše více než 8m. Ohromeni tím, co našli, se úřady rozhodly chrámy zabavit jménem vlády. "V okamžiku, kdy zhlédli všechny komory, nám bylo řečeno, abychom v umělecké práci pokračovali, ale abychom přestali s další výstavbou, protože jsme neměli stavební povolení,“ říká Esperide Ananas, který napsal novou knihu s názvem Damanhur, chrámy lidstva. Nakonec jim bylo uděleno zpětné povolení a dnes mají „Damanhuriané“ dokonce i svou vlastní univerzitu, školy, obchody s organickými potravinami, vinice, farmy, pekárny a ekologické domy, které získaly ocenění. Neuctívají žádného spirituálního vůdce, ačkoliv jejich chrámy se staly místem skupinových meditací. „Jsou tu, aby lidem připomenuly, že jsme všichni schopni konat mnohem víc, než si myslíme, a že skryté poklady lze nalézt uvnitř každého z nás, jakmile zjistíte, jak se k nim dostat,“ říká Falco.

 

Zdroj, translation OSUD.cz 2007 by Luboš

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

TOPlist